Mariaplanter

I Mariabedet står blomster, der i særlig grad er knyttet til jomfru Maria. Kun et mindretal af de blomster, der bærer marianavne, har kunnet få plads i bedet. Den Hellige Moder er symboliseret ved tre farver: blå (kappe), rød     (kærlighed) og hvid (kyskhed). Blandt blomsterne er rose, lilje, viol og nellike hendes særlige symbol. Jomfru Maria bliver i middelalderen omdrejningspunkt for en kult, der tillægger hende ansvar for alle dele af kvindelivet og blomsterne får navn efter hendes nøgler, hendes fingerbøl, hendes tøj og hendes husholdning.

I Middelalderhaven møder du desuden Mariaplanter i forskellige bede, da disse jo også var lægeplanter, krydderurter og farveplanter og vi finder også Maria planter i græsplænen og vildt voksende i naturen.

I Middelalderhaven finder du:
Akeleje, Vor Frues Handsker. Balsamurt, Jomfruurt. Blåklokke, Jomfru Marias Fingerbøl. Feber-Nellikerod, Den Velsignede Urt. Kongelys, Vor Frues Kerte. Gul Snerre, Jomfru Maries Sengehalm. Guldstjerne, Vor Frues Løg. Hulkravet Kodriver, Jomfru Maries Nøgleknippe. Marietidsel, Vor Frues Mælkedråber. Matrem, Marieblomst. Morgenfrue, Vor Frues Blomst. Tusindfryd, Marieblomst.

Maria planterne har vi i Mariabedet og som ovenstående liste viser andre steder i haven og vores plan er at så nogle i krukker hver sommer.

Eng-Forglemmigej

Asters

Cikorie

Eng-Forglemmigej

Fruemynte

Gul Snerre

Gærde-Kartebolle

Have-Nellike

Hulkravet Kodriver

Hvid Julerose

Iris

Kanel-Rose

Kornblomst

Liden Klokke

Liljekonval

Lupin

Madonna-Lilje

Mangebladet Lupin

Marietidsel

Margerit

Marts-Viol

Marts-Viol

Rapunsel-Klokke

Ridderspore

Ægte Stormhat

Østrigsk Hør